Retete de toamna

Dulceata de gutui taraneasca

Timp de preparare:
1 ora si 30 minute
Ingrediente:
1 kg zahar
1 kg gutui altoite
3 linguri zeama de lamiie
½ baton vanile
3 pahare apa


Mod de preparare:
Se aleg gutui mari altoite, pentru ca dulceata sa iasa mai alba. Se curata de coaja si se rad pe razatoarea speciala. Se pot taia si cu cutitul, in acest caz este bine sa lucreze doua persoane, pentru ca gutuile se inrosesc daca stau mai mult timp taiate. Se pune siropul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamiie si dupa ce s-a legat, se trage cratita pe margine, reducindu-se focul si se pun gutuile. Dupa ce reincep clocotele, se adauga si restul de lamiie, iar atunci cind este gata se pune vanilia. Se incearca si daca siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Rece, se toarna in borcan. Cine doreste, poate opari firele de gutui, puse intr-un tifon; procedind astfel, dulceata iese mai alba. Siropul se prepara cu apa in care au fost oparite gutuile.
 
Dulceata de gutui cuburi
 
Timp de preparare:
2 ore

Ingrediente:
1 kg zahar,
1 kg gutui taiate bucati,
cintarite dupa ce au fost fierte,
3 linguri zeama de lamiie,
½ baton vanilie,
3 pahare apa.


Mod de preparare:
Se aleg gutui mari, altoite, se spala, se curata de coaja, se taie bucati de forme si marimi diferite, dupa dorinta. La fiert, bucatile mai scad din marimea lor, se fierb in apa clocotita, pina se moaie.

Se prepara siropul cu apa in care au fiert gutuile si cind este legat, se trage vasul deoparte, se pun bucatile de gutui reci, se mai lasa pe marginea masinii 10-15 minute si se pun din nou la fiert.
 
 
 
 
 

Theme Designed by Grozavu.ro